Benedicte & Stephane Tissot Saint Roch 2013

Jura… Fransa’ nın Burgonya bölgesi ile İsviçre sınırı arasında, kuzeyden güneye uzanan yaklaşık 80 km uzunluğunda, milyonlarca yıllık kireç taşlarının oluşturduğu dağlık tepelik özgün şarap bölgesi… Hem Savagnin, Poulsard, Trousseau gibi kendine has üzümleri olan, hem de benzersiz ‘ Vin Jaune’ yani Sarı Şarap’ ın üretildiği bölge burası. Sarı Şarap kısaca, Sherry gibi oksidatif yolla üretilen ancak fortifiye olmayan, yani alkolle güçlendirme yapılmayan bir şarap. Daha önce Vin Jaune yani Sarı Şarapla ilgili detaylı bir yazı paylaşmıştım. Dileyenler https://www.wine-surgeon.com/jura-sari-sarap/ linkinden bu yazıya ulaşabilirler. Bu yazının konusu ise bölgede ‘ouille’ olarak isimlendirilen şaraplardan biri. ‘Ouille’ şaraplar, bizim aşina olduğumuz, bildiğimiz klasik yöntemle yani oksidasyondan koruyarak yapılan şaraplara verilen stilin bu bölgedeki adı. Kelime anlamı ise ‘ doldurulmuş’ … Fıçılarda şarap olgunlaştırılırken, buharlaşma yoluyla eksilen şarap top-up yapılarak yerine konuyor. Böylece fıçıda hava boşluğu kalıp, oksidasyona neden olması önlenmiş oluyor. Vin Jaune’da ise fıçılarda belli seviyede hava boşluğu bırakmak işin özü…

Bu bölgenin çok eski olmasa da en önemli üreticilerinden biri Benedicte & Stephane Tissot… Bölgenin en iyi Şarı Şarap üreticilerinden olmasının yanısıra çok çok özel bir şaraba da imza atıyorlar. Bölgede Melon d’ Arbois veya Gamay Blanc olarak bilinen Chardonnay üzümünden üretilen bu şarap belki de dünyanın en nadir şaraplarından biri. Toplam 700 m2 lik, saf kireçtaşı zemin üzerinde köklerini salmış, 100+ yıllık asmalardan hasat edilen üzümlerden elde edilmiş sadece 140 magnum şişe üretilen bir şarap. Üretici bağda biodinamik yaklaşımı benimsemiş, vahşi mayalarla spontan fermentasyon ve minimal sülfür kullanarak üretiyor.

Bu şarabı 2014 yılında bölgeyi ziyeret ettiğimiz sırada direk üreticiden almıştık. Bize en az 5 yıl beklememizi önermişlerdi. 2013 rekolteli bu şarabın artık içme vakti geldiğine ikna ettik kendimizi ve geçen hafta sonu törenle açtık… Mumla kaplı doğal mantar olduğu için korka korka açtık tabi 🙂 Bunca yıl bekleyip ıslak karton koklamak! Neyse ki şarap temizdi hatta tertemiz, nefis, olağanüstüydü… Renk beklediğimden daha açık, ancak orta yoğunlukta limon renkli diyebilirim. Burun çok klas… Ne çok önde, ne de geride… Kısmen kuru, kısmen olgun sarı meyveler, kavrulmuş fındık, bal, balmumu, tereyağ, kireç kaymağı… Damakta orta gövdeli. Meyve yoğunluğu orta damakta ağız kamaştıran asiditeyi ve tuzlumsu mineraliteyi dengelese de bitişte bana Premier Cru bir Puligny- Montrachet’ in keskinliğini hatırlattı. Malo görmese asit damağı delip geçecek heralde diye düşündüm. Uzun bitişli bu şarabı somonlu papardelle ile eşleştirdik. Çok da keyif aldık… Jura az bilinen bir bölge. Ancak doğası, mutfağı ve Comte Peyniri, özgün şarapları ile mutlaka her şarap severin ziyeret etmesi gerek bence. Son olarak benden küçük bir tavsiye – kemik donduran soğuğunu hesaba katıp kış aylarında gitmekten kaçınılmalı…

Bir yanıt yazın