Casalforte Valpolicella Superiore 2019

Casalforte Valpolicella Superiore 2019,  orta dansitede yakut renkli bu şarabın burnuna bayıldım. Olgun kiraz, çilek, yaban mersini gibi temiz meyve aromalarına ardıç ve muskat cevizi  gibi parfümsü kalitede çiçeksi ve baharsı notalar eşlik ediyor . Altta vanilya/ krema dokunuşları da var. Orta gövdeli, ipeksi yumuşaklıkta entegre olmuş dokusu, tatminkar meyve konsantrasyonu ve dengeli asiditesi ile oldukça lezzetli ve ağız sulandırıcı. Orta üstü bitişli, kesinlikle kaliteli, çok zarif bir şarap. 390 tl Eataly…

Bu leziz şarap aracılığı ile size biraz da Valpolicella’ dan bahsetmek istiyorum. Ülkemizde az sayıda örnekleri satılsa da pek bilinmeyen bir apelasyon Valpolicella. Evet apelasyon! Belki de bazı şarap severler  Valpolicella’ yı üzüm sanıyor olabilir ancak Veneto özerk bölgesi içinde kalan Verona şehrinin kuzeyinde coğrafi sınırları belirlenmiş, şarap yapımı belli kurallara bağlanmış bir grup şarabı kapsayan işarettir. Bu işaret altında olan şaraplarda kullanılmasına izin verilen başlıca üzümler; corvina, corvinone, rondinella, molinera üzümleridir. Ancak hemen her şarapta dominant olan üzümler renk, aroma ve lezzet olarak daha üstün olan corvina ve corvinone’dir.

Valpolicella işareti taşıyan şarapların hiyerarşik sıralaması ise şöyle;

En üstte en çok bilinen, tanınan, DOCG statüsündeki Amarone della Valpolicella; geç hasat edilen üzümlerin belli bir süre kurutulduktan sonra fermente edilmesiyle elde edilen yüksek alkollü, tatlımsı ancak sek bir şarap.

2. sırada Recioto della Valpolicella var. O da bir DOCG. Aşağı yukarı Amarone ile aynı şarap yapım prosedürü uygulanıyor ancak fermentasyon, şıradaki şeker tükenmeden sonlandırılıyor. Geride kalan şeker nedeniyle de tatlı şarap sınıfına giriyor.

3. Valpolicella Ripasso; Normal şarap yapımında şıraya amarone ve recioto’ dan kalan cibreleri katarak üretilen sek şarap.

Gelelim, tadım notunu da paylaştığım geleneksel yöntemle üretilmiş, en aşina olduğumuz segmente;

Veneto bölgesi İtalya’ nın kalite olarak olmasa bile hacim olarak en çok şarap üretilen bölgelerinden biri. Bu yüksek hacmi oluşturan şaraplar arasında çok yüksek kalite farkları var ve bunları tanıyabilmek çok önemli. Valpolicella işareti taşıyanlara odaklanırsak, en alt seviye olan Valpolicella DOC ile Valpolicella Classico DOC arasında bile çok belirgin kalite farkı var. Classico ibaresi, bölgenin DOC statüsünü aldığı geleneksel sınırları içerisinde üretilen  şaraplarda bulunuyor. Daha yüksek rakımlı, organik besin açısından daha fakir, drenajı çok daha iyi  olan Classico bölgesinde daha az verimle, daha konsantre, daha yüksek asitli ve daha yüksek alkollü şaraplar üretiliyor. Classico yanında veya classico olmadan bir de  Superiore ibaresi görüyorsanız kalite daha da yükseliyor demektir. Superior ibaresi taşıyanlar ekstra olarak minimum alkol sınırı daha yüksek (12 vol.) ve satışa çıkmadan önce en az 1 yıl olgunlaştırılan şaraplar.

Bu anlattığım segment şaraplar için kalite sıralaması ise yukardan aşağı;

Valpolicella Classico Superiore DOC

Valpolicella Superiore DOC

Valpolicella Classico DOC

Valpolicella DOC şeklinde…

Yani kalite için püf noktası önerim; classico ve/ veya superiore ibaresi taşıyan şarapları seçmenizdir. Yurt dışında çok uygun fiyatlara çok kaliteli örnekler bulabilirsiniz. Bence denenecekler listesinde yazın bir kenara…

Puan:91

İdeal içim aralığı: 2022-2024

Bir yanıt yazın