Geçtiğimiz haftasonu yapılan Şarap Uzmanları Derneği’ nin organizasyonunda yerli üzümlerimiz Öküzgözü ve Boğazkere’ den yapılan monosepaj ve blend örneklerini kör olarak tatma şansı bulduk. Öncelikle organizasyona emek harcayan arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.

Kör tadım zor bir format. Özellikle de kırmızılar söz konusu ise ve fenolik olarak zengin çeşitlerse damak gerçekten bir süre sonra dağılıyor. 3-4 şarapta bir su içip dinlenmek gerekiyor. Çok sayıda (46) şarap olunca da tüm şarapları detaylı tadım notu yazacak kadar  değerlendirebilmek pek mümkün olmuyor bu yüzden. Genel kalite seviyesini ölçü alarak yaptığım listedeki şarapları bu bağlamda değerlendirirseniz beklentilerinizi de çok yükseltmemiş olursunuz…

Öncelikle her zaman ki genel kalite düşüklüğü halen devam ediyor maalesef. Yine çok sayıda hatalı şarap vardı ve birkaç şarap dışında genel olarak da meyve kalitesi çok düşüktü. Meyve kalitesi derken kastettiğim; konsantrasyon, temiz ve tipik aroma profili, kolayca tanımlanabilir keskinlikte ve netlikte meyve karakterleri, tazelik, damakta ve burunda keyif veren dengeli bir lezzet gibi özellikler.

En sık hatalar beklendiği gibi oksidasyon ve redüksiyondan kaynaklanan hatalardı. Bir şarapta brett, birkaç şarapta mantar (tca) sorunu vardı. Güncel şarap fiyatları düşünüldüğünde tadımda bulunan bir arkadaşımın yaptığı yorum dikkat çekiciydi;

” Eskiden de kalitesiz şaraplarımız vardı, ama artık hem kalitesiz hem de pahalılar! ”

Listelediğim şarapların kabul edilebilir ( acceptable)- iyi ( good) kalite seviyelerinde olduğunu belirtmeliyim. Fiyat kalite bağlamında değerlendirmenizi öneririm.

Sıralamalar gelişigüzeldir.

Öküzgözü

1- Doluca Tuğra Öküzgözü 2019

2- Kavaklıdere Pendore Öküzgözü 2020

3- Kocabağ Öküzgözü 2022

4- Kuzubağ Öküzgözü 2021

5– Kayra Versus Öküzgözü Alpagut 2020

Boğazkere,

1- Kavaklıdere Prestige Boğazkere 2019

2– Kocabağ Boğazkere 2022

3- Pamukkale Grand Rez. Boğazkere 2020

4- Heraki  Akuarela 2020

Boğazkere- Öküzgözü

1- Kavaklıdere Selection 2020

2- Doluca Kav ÖG- BK 2020

3- Kocabağ ÖG- BK 2021

4- Büyülübağ ÖG- BK 2020

Bir yanıt yazın