‘Çöl’ de çay’ değil Şarap… Ventisquero Tara…

Geçenlerde yaptığımız Priorat seyahatini, Covid nedeniyle 2 yıldır yurt dışına çıkamadığımız için şarap okumalarımı yaparken merak edip not aldığım bazı şaraplara da ulaşma fırsatı olarak kullandım. İspanya seyahati öncesi internet üzerinden satın aldığım bu şarapları, kalacağımız ev sahibi ile temasa geçerek, biz varmadan teslim almasını sağladım. Priorat şarapları yanında bir yandan da bu ilginizi çekeceğini düşündüğüm şarapları yazacağım…

Bu şaraplar bir şarap tutkunu için gerçekten beyin yakıcı!

Yer Şili… Şili’ nin en kuzeyinde, dünyanın bilinen en kurak çölü Atacama… Yıllarca yağmur yağmadığı, yıllık ortalama yağış miktarının 20 mm’ lerde olduğu uçsuz bucaksız bir kara parçası… Doğusundaki And dağlarının gölgesinde kaldığı için yağmurların ulaşamadığı bu bölge aynı zamanda batısındaki Pasifik Okyanusu kıyılarının acımasız rüzgarlarıyla da karşı karşıya. Antartikadan gelen soğuk okyanus suları Humboltd akıntısı ile çölün kıyılarını serinletirken, günde 2 kez de kıyı şeridini yerel dilde camanchaca denen sis altında bırakıyor. Daha bitmedi… Topraktaki tuz miktarı da asmaların tolere edebileceğine inanılan değerin yaklaşık 20 katı…

Üretici Ventisquero… Sahibi Gonzalo Vial, Şili’ ye ve çiftçiliğe olan sevgisiyle, Şili teruarının çıplak bir tezahürü olacak şaraplar üretmek için bir proje başlatır. 1998 yılında bir ekip kurarak Şili’ nin değişik bölgelerinde uygun bağ arazileri aramaya başlarlar… Birbiri ardına başlayan projelere 2008 yılında Atacama Çölü’ de eklenir… Detaylı değerlendirmelerle Atacama Çölü’ nün Huasco Vadisi’ nde karar kılarlar. Burasının kuraklıktan kıvranan bir çöl olmasına rağmen Humboltd akıntısı ve camanchaca nedeniyle serinlemekte olduğunu ve nerdeyse soğuk iklim özellikleri taşıdığına karar verirler. Bilin bakalım soğuk iklimin prens ve prensesi kimler? Evet bildiniz, chardonnay ve pinot noir… Çölde chardonnay ve pinot noir, kulağa çılgınca geliyor değil mi? … İlk yıllarda topraktaki yoğun tuz nedeniyle asmalar kaçınılmaz şekilde ölür… Toprağı sulama teknikleri ile tuzun yoğunluğunu azaltmayı başarırlar ve yeni dikilen asmalar boy vermeye başlar… Ve günlük sıcaklığın 25 dereceyi pek geçmediği, geceleri daha da soğuyan bu mikro teruarda inanılmaz şaraplar yapmayı başarırlar. Filozofileri Atacama kimliğini taşıyan çıplak şaraplar yapmak, Ventisquero’ nun diğer tüm şarap projeleri gibi… Elle bağ bozmak, salkımlarla ve vahşi mayalarla fermentasyon, nötr fıçı ve beton küvler kullanmak, durultma, filtrasyon yapmamak, sadece şişeleme öncesi minimal sülfür eklemek… Hatta son yıllarda Atacama Çölündeki kayaları kullanarak üretilen beton yumurta şeklindeki küvleri kullanmaya başlamışlar ki üzümler yabancılık hissetmesin!

2016 yılına ait bu iki şarap Wine Advocate’ ten 94 puan almış.

Proje ismi Tara…

Tara No1 Pinot Noir 2016 Orta yoğunlukta, transparan yakut renkli. Burunda baharatsı ve topraksı kiraz, ahududu nüanları, deri, tütün aromaları alınıyor. Damakta sürpriz şekilde beklediğimden dolgun ve kadifemsi, tanenler orta güçte ve zarif… Bitiş uzun, dengeli ve benzersiz kırılmış taş, tuzlu bir mineralite hissiyatı veriyor… Mükemmel, orijinal…

Tara No1 Chardonnay 2016, Pinot’ dan farklı olarak üzümler ayakla ezilmiş… Hafif bulanık ve orta yoğunlukta limon renkli… Burun öyle beklediğiniz gibi meyve meyve kokmuyor, önde olan meyankökü, orman tabanı, saman, kireç, belki deri gibi daha çok üçüncül enteresan aromalar. Geride olgun limon, greyfurt, belki bal gibi meyve hatırlatan nüanslar var. Ama asıl bomba damakta… Damağa alır almaz hissedilen likit mineral içiyormuş hissi, canlılıkla beraber, damağa yayılan kesintisiz lezzet ve zariflik şok edici… Bitişte güçlü ama dengeli asidite, hafifçe tannik bir tuzluluk… Olağan üstü, akıl almaz bir chardonnay!!!

Sırada başka bir çılgın var… Galiçya’ nın (bence) şarap dâhisi  Raul Perez… Deniz altında şarap yıllandıran çılgının, çılgın şarabı Sketch… Gelecek yazıda…

Bir yanıt yazın