Muscadet…

Muscadet… İsmi andırsa da muscat üzümüyle hiçbir ilgisi yok. Beyaz Bordo blendlerinde pay sahibi olan muscadelle üzümüyle de … Muskadel diye yazılanı görürseniz o da değil, Güney Africa’ da muscat’ ın  yerel ismi sadece. Bu fonetik kaos daha da uzatılabilir ama bu kadarı bile kafa karışıklığı yaratabilecek  seviyede… Muscadet, Loire vadisindeki apelasyonlardan biri, aynı zamanda da üzümün ismi. Yöresel olarak Melon de Bourgogne olarak biliniyor, hatta kısaca Melon diyorlar. Loire Vadisinin Atlas Okyanusuna komşu bu bölgesi çok yağmur alan soğuk bir bölge. Bu yüzden de erken olgunlaşan bu üzüm için çok ideal bir iklime sahip. İyi drene olan bir toprak üzerinde bu çok daha ideal. Melon, yüksek asitli, mineral vurgulu, aromatik olarak da nötral sayılan bir karaktere sahip. Bu yüzden de kabuklu deniz ürünleri ile çok iyi eşleşiyor. Hafif gövdeli, yüksek asitli  bu şaraplara  aroma, lezzet, gövde ve dokusal zenginlik katmak için maya tortusunda bekletme ( sur lie) yöntemi uygulanması yaygın bir yaklaşım ve bu etikette mutlaka belirtiliyor. Sur lie, yani maya tortusu ile bekletme, şaraba krema, yoğurt, hamur, taze ekmek gibi aroma ve lezzetler katıyor. Dokusuna ise lezzet ve kremamsı yumuşaklık katarak zenginleştiriyor. Nötral karakterde( çok baskın, ayırd edici, gösterişli aromatik  özellikleri olmayan)  bir üzüm olduğu için de bu sur lie etkisini çok açık ve net bir şekilde gösterebiliyor.

Muscadet AOC, altında hiyerarşik olarak daha sıkı kurallara sahip  3 alt apelasyon barındıran bir şemsiye apelasyon. Bunlardan özellikle bilmeniz gereken ise Muscadet Sevre et Maine. En yaygın üretimin olduğu ve kaliteli örneklerin geldiği apelasyon burası. Hatta  Loire vadisindeki muscadet şarabı üretiminin neredeyse % 80’ i buradan geliyor diyebiliriz… Kısaca böyle…

 Kireçli toprakların mineral gücünü barındıran, sur lie metodu ile üretilmiş iyi bir Muscadet gerçekten çok baştan çıkarıcı olabilir. Köpüksüz Şampanya gibi adeta… Fiyatları da genelde mütevazi… Denemelisiniz…

Bir yanıt yazın