Öküzgözü Şarapçılık Phokaia Foça Karası 2017

Son yıllarda tüm dünyada yerel üzümlerden yapılan şaraplara artan bir ilgi var. Cabernet, merlot, shiraz, chardonnay gibi klasik üzümlerin hükmettiği pazarda, nevi şahsına münhasır yeni üzümler tüketicilerin merceği altında…

Üzümün doğduğu topraklar bu coğrafya, ve bizim de birçok yerel ve özgün üzümümüz var. Geçtiğimiz 10 sene içinde en göz alıcı çıkışlar bilhassa Chamlija sayesinde Papaskarası’ ndan ve Likya sayesinde de Acıkara ve Merzifon Karası’ dan geldi. Dünyada ki trende paralel olarak da tüketici hemen kucak açıp, sarıldı bu yeni üzümlerden yapılan şaraplara. Başarılı örnekler sayesinde de kendilerine piyasada kalıcı olarak yer bulmuşlar gibi görünüyorlar. Papaskarası ve Merzifon Karası göreceli olarak açık renkli, hafif gövdeli, tazeleyici şaraplarla karakterini sunarken, Acıkara yoğun, bardak boyayan morumsu rengi, yoğun gövdesi ile farklılaştı.

Bunlara, bana göre bir üzüm daha eklenecek gibi görünüyor… Foça Karası… Her tattığımda daha da beğeniyorum Öküzgözü Şarapçılığın bu şarabını. Daha önceki yıllarda blendlerde kullandıkları bu üzümün 2017 rekoltesini varyetel şarabı olarak işlediler ve ilk Foça Karası şarabı olarak da literatüre geçmiş oldu. Urla’ da Usca şaraphanesi de bu üzümü Syrah ile blend yaparak kullanıyor. Usca’ nın bu blendi son 2 senedir ciddi bir çıkış yaptı ve bunda Foça Karası’ nın ne kadar rolü var daha yeni yeni anlamaya başlıyoruz.

2017 rekoltesi Foça Karası göreceli olarak açık renkli (Papaskarası ve Merzifon Karası gibi), Ön burunda belirgin şekilde vejetal/ herbal, yeşil notalar olsa da altta kırmızı meyva profili taşıdığını hissettiriyor. Ayrıca çok güçlü olmasa da toprak, meyan kökü, baharatlar, floral nüanslar gibi katmanlar da barındırıyor… Damakta ise daha da çok beğeniyorum bu şarabı… Sıcak iklim kırmızılarından çok farklı olarak, yüksek asiditesi ve azımsanmayacak miktarda tanenleri ile orta gövdeli, sağlam yapılı, aynı zamanda da taze ve ağız sulandırıcı. Olgun ve belirgin ( grippy) tanenleri damakta şarabın tekstürünü Nebbiolo, Nerello Mascalese, Pinot Noir gibi üzümlerde bulduğumuz klasmana çıkarıyor. 2017 yılında bu şarabı Trio Winemakers ( Semril Zorlu, Fulya Akıncı, Jose Hernandez) yaptı. Ama artık Öküzgözü Şarapçılık ile çalışmıyorlar. 2017 yılında yakalanan bu kalite, Üzümün potansiyelini net ortaya koymuş görünüyor. Emeği geçen herkesi kutlamak lazım.

Kalite Değerlendirmesi: Burunda hafifçe herballik ve meyvadaki pişmiş dokunuşlar dışında çok beğendim. Tazelik, tekstür ve denge şarabı damakta zarif kılmış. ÇOK İYİ ( 85-89)

İçim Aralığı: 2020-2024

Bir yanıt yazın