Verdicchio…

Sideways’ de Paul Giamatti’ nin oynadığı Miles karakterinin Pinot Noir ile Merlot üzümlerini karşılaştırdığı sahneyi hatırlarsınız. Pinot Noir’ in teruarını zor beğenen karakterini överken, Merlot’yu pek bir aşağılamıştı. Miles gibi hiçbir üzümün hayranı yada karşıtı değilim çünkü şarap dünyasının süprizlerle dolu, hiç beklenmedik anlarda aklınızı başından alacak şaraplar, üzümler, stillerle dolu olduğunu biliyorum ve bunu aklımdan çıkarmadan merakla araştırmaya, öğrenmeye, tatmaya devam ediyorum. Hemen her üzümün mükemmel potansiyelini ortaya koyabileceği özel bir teruarı olduğunu ve şarabı sadece üzümüyle değil geldiği teruarı ile anmak gerektiğini düşünüyorum.

Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Syrah, Merlot, Sauvignon Blanc gibi  üzümler dünyanın pek çok farklı bölgesinde şaraplık üzüm olarak kullanılırlar ve göreceli olarak teruar konusunda fazla seçici davranmadan  belli bir kaliteyi yakalayabilirler. Bu yüzden de popülerdirler. Ancak Nebbiolo, Pinot Noir, Nerello Mascalese, Carricante gibi üzümler çok zor yer beğenirler ve yetiştikleri teruar ile elde edilen şarap kaliteleri arasında çok ince ayar bir korelasyon vardır. Sınırlı alanlarda, görece çok daha az hacimde üretilen bu tür üzümlerin şarapları doğal olarak popüler olamazlar. Ama sanmayın ki popüler olmadıkları için peşinden de koşmaya değmezler! İşte ‘O’ cevherlerle tanışmak için sizin onları arayıp bulmanız gerekir. Bugün  ‘O’ üzümlerden birinden bahsedeceğim sizlere…

 Önemli İtalya Şarap Otörlerinden  Ian D’Agata’ nın  ‘’ Arguably, Italy’s greatest native white grape variety,” dediği Verdicchio’ dan…  İtalya’ nın Marche bölgesinin Adriyatik Denizi’ ne bakan kıyılarında kendini bulan bu üzüm adını İtalyanca ‘’verde’’- yeşil kelimesinden almış. Hem taze tanelerinde hem de şaraplarında dikkati çeken yeşil röfleleri nedeniyle türetildiği düşünülüyor. Geç ve ağır ağır olgunlaşan karakteri sayesinde bir yandan fenolik olgunlaşmasını mükemmelce tamamlarken, bir yandan da alameti farikası güçlü asiditesini koruyan bir üzüm.Çok aromatik olmamasına rağmen yüksek asiditesi nedeniyle sek beyaz, tatlı veya köpüklü şarap yapımında kullanılabiliyor.İtalya’ da iki DOC apelasyonunun dominant üzümü olan Verdicchio, apelasyon kurallarına göre şaraplarda en az %85 oranında bulunmak zorunda. Bu apelasyonlar Verdicchio dei Castelli di Jesi  DOC ve Verdicchio Matelica DOC…V. Castelli di Jesi Adriyatik kıyılarına yakın, daha ılıman ve daha alçak rakımdayken, V. Matelica kıyıdan daha uzak (inland) ve rakım olarak daha yüksek bir coğrafyada yer alıyor. Gece gündüz sıcaklık farkı, daha verimsiz ve drenajı daha iyi toprak yapısı sayesinde Verdicchio Matelica  daha ağır ve geç olgunlaştığı için daha gövdeli, daha konsantre, daha dengeli ve uzun şaraplar veriyor ve Castelli di Jesi’ ye göre daha üst kalite olarak kabul ediliyor. Bahsettiğim bu iki apelasyonun Riserva’ ları da var ve DOCG sınıfındalar (Piyasaya verilmeden önce 18 ay olgunlaştırılmak zorundalar) . Ayrıca bu apelasyonların etiketlerinde ‘’classico’’  ve/ veya  ‘’superior’’ ibareleri de görebilirsiniz. Her iki terim de kalite göstergesi olup daha önceki yazılarımda da bahsettiğim gibi ‘’classico’’- geleneksel coğrafyayı işaret ederken, ‘’superiore’’ alkol seviyesinin biraz daha yüksek,daha olgun üzümlerden yapıldığını ifade ediyor.

Gelelim şarabımıza, Yeşilmisi röfleleri olan açık altın sarısı renkli bu şarabın burnunda nefis bir mandalina kokusu hemen dikkat çekiyor. Beyaz şarap tadımında sık sık  narenciye kokusu alırız ama çoğu zaman net olarak hangi narenciye meyvesi olduğunu söyleyemeyiz. Portakal mı , greyfurt mu, turunç mu? İşte ben ilk defa bir beyaz şarapta bu kadar net, temiz ,taze bir mandalin kokusu aldım diyebilirim. Hemen arkasından ağaç çiçekleri, lime ve bal aromaları geliyor. Hafifçe de acıbadem ve kavrulmuş fındık… Damaktaki ağırlığı, yağlımsı dokusu ve buna eşlik eden tazeliği hemen özel bir üzüm ve özel bir şarap olduğunu hissettiriyor. Dengeli uzun bitişi ile çok etkilendiğimi söyleyip, eklemeliyim; bu üzüm için Marche’ ye gidilir, O kadar yani…

Puan:92

İdeal içim aralığı: 2022-2025

Bir yanıt yazın