Chablis… Teruarı anlamak-1

Chablis, Burgonya’nın en kuzeyine yerleşik, Chardonnay üzümünün en özgün örneklerinin geldiği sıradışı bir teruar. Kırmızı Chablis yoktur yada Sauvignon Blanc’ tan yapılmış bir Chablis de yoktur. Chablis denince kesin ve net olarak anlamanız gereken %100 Chardonnay üzümünden yapılmış bir beyaz şaraptan bahsedildiğidir. Chablis içmeye karar verdiniz ise karşınıza üzerinde Chablis yazan 4 farklı etiket çıkacaktır. Bunlar geldikleri teruara ve buna bağlı olarak kalitelerine göre 4 klasmana ayrılmışlardır… Buraya tekrar dönücem…

Chablis’ i anlamak için birkaç kilit bilgiye ihtiyacınız var. Bunlardan ilki Chablis’ in coğrafi konumu. Şarap yapabilmek için şartların zorlukla el verdiği, olabilecek en kuzey enlemlerden birinde yerleşik bir teruar burası. Yani üreticinin, üzümlerim yeterli olgunluğa ulaşacak mı ulaşmayacak mı diye hemen her sene endişe duyduğu bir iklim hüküm sürüyor. Kışlar dondurucu soğuk, yazlar ılık. Bölgenin aldığı yağış seviyesi yeterli olabilmesine rağmen, yağışlar tüm yıla yayıldığı için, uygunsuz zamanlarda yağan yağmur, ciddi anlamda olgunlaşmayı ve verimi ( hastalık baskısı, coulure, millerandage vb ) etkiliyebiliyor. Zorlu koşullar nedeniyle, üzümlerinizin olgunlaşabilmesi ancak bağınızın yeri ile mümkün. Güneye veya güney doğuya bakan bağlar, daha fazla gün ışığı ve ısıya maruz kaldığı için avantajlı. Bağların eğimli arazide olması, güneş ışınlarını daha dik olarak alabilmesi de önemli. Eğimli arazinin drenajının çok daha etkin olması da cabası.

Bir diğer önemli faktör ise bölgenin toprak yapısı. 2 farklı toprak yapısı hakim bölgede. Biri vitikültür için çok değerli kiraçtaşından zengin, fosilli killi toprak, diğeri göreceli olarak daha az değerli, kil açısından fakir, yapı olarak daha sert kireçli toprak. Sırasıyla bunlar Kimmeridgian ve Portlandian toprak yapıları olarak isimlendiriliyorlar. Portlandian toprak yapısı daha genç olduğu için, Kimmeridgian katmanların üzerinde birikmiş sedimenter topraktır. O yüzden bölgedeki tepelerin üzerinde genelde bu toprak yapısı var. Milyonlarca yıl içinde, yer kabuğu kırılmaları, yükselmeleri, çökmeleri ile bazı bölgelerde Kimmeridgian toprak yüzeye çıkmıştır. Kimmeridgian toprak içerdiği kireçtaşından zengin yapısı ile asmalar için yeterli suyu yapısında tutarken, fazla suyu etkin şekilde drene eden bir yapıdır. Ayrıca fosilli ve killi katmanları da şaraba güç ve mineralite katar… Eveeet, bir sonraki yazıda bahsedeceğim sınıflamayı daha iyi anlayacağız artık…

Bir yanıt yazın