Faro DOC ve Palari…

 Sicilya’ dan ama bambaşka bir toprak yapısından gelen bir Nerello Mascalese’ den bahsetmek istiyorum. Etna eteklerindeki kara volkanik toprak, tahmin edebileceğiniz gibi mineral açıdan zengin, köklerin derinlere inebilmesine izin veren gevşeklikte, iyi drenaja sahip olmasının yanında su tutma potansiyeli de yüksek bir toprak. Yani hem kumlu toprak gibi drenaj kabiliyetine sahip, hem de killi toprak gibi su tutabiliyor.

Etna’ ya yakın olmasına rağmen bambaşka bir toprak yapısına sahip Peloritani bölgesi, Sicilya’nın kuzey – doğusunda kalıyor. Denize oldukça yakın, güçlü rüzgarların dövdüğü bu sınırlı bölge metamorfik kayaçlardan oluşuyor. Yani ısı ve başınç etkisi ile ana karakterini tamamen yada kısmen kaybederek, başkalaşmış bir toprak yapısı bu… Metamorfizma tipine göre Mermer, Kuvarsit, Şist gibi tipleri var… Palari’ nin bağlarının üzerine yerleşik olduğu kayaçlar şist yapısında. Yapraksı katmanları arasında su tutabilen, zamanla doğanın aşındırıcı etkileri ile kum, silt ve kil partiküllerini aynı anda barındıran, sürekli evrim içindeki katmanlı kayalar bunlar. Çok sığ bir üst toprağa sahip bu bölgede, asmalar besine ve suya ulaşabilmek için kök sistemlerini göreceli olarak kolay kırılabilir katmanların arasına uzatıp, birbirleriyle yarışmak durumundalar. Yani enerjilerinin büyük kısmını büyümek için değil, köklerini geliştirmek için kullanmaları onlar için yaşamsal bir zorunluluk. Doğudan esen güçlü rüzgarlar hastalık baskısını da kırınca sağlıklı, konsantre ve kaliteli üzümler elde ediliyor. Bu da iyi şarap için olmazsa olmaz gereklilik…

Palari burada gerçekten müthiş şaraplar yapıyor. Faro DOC Apelasyonu dahilinde, Nerello Mascalese ile beraber Nerello Cappuccio ve Nocera üzümlerini de kullanıyor blendinde. Nerello Cappuccio ve Nocera nedeniyle, Etna’dan gelen Nerello Mascalese şaraplarından daha koyu renkli olan bu şarap, yıllanma kapasitesi ile de nadir şarapları sevenlerin gözdesi.

Sözün özü, bir üzümün başarılı şaraplar vermesi için tek bir doğru yok. Birçok faktörün biraraya gelmesi gerekiyor. Bilgiyi, teknolojiyi, heyecanı harmanlayıp denemek lazım. Mesela İzmir Gödence toprak yapısı yoğun bir şekilde şist kayaçlarından oluşuyor. 500 metre de rakım var. Kuzey rüzgarların hakim olduğu yamaçlar neden boş? Rüzgar makileri dövmekten yoruldu artık…

Bir yanıt yazın